Kunstenaars

Peter Tholen  Eelde, Nederland

De liefde voor kunst werd bij Peter Tholen (Groningen, 1949) pas gewekt toen hij rond het jaar 2000 begon na te denken over de uitdaging van veel vrije tijd. Een ding wist hij zeker, stilzitten is dodelijk. De schilderskist van zijn vader zette hem op het spoor van de portretkunst. Als thema een smalle gang, die hem een blik bood op de wijde wereld van technieken en thema’s. Een onbereikbare wereld, totdat hij in 2010 toegelaten werd tot de opleiding aan de Klassieke Academie in Groningen. Figuratie en realisme komen vrijwel altijd terug in zijn werk. Het beeld moet kloppen. Wat je het publiek toont moet altijd verantwoord zijn, iets wat een te knellend keurslijf kan worden. Steeds meer zoekt hij naar wegen om ook ongrijpbare elementen in zijn schilderwerk te voegen, zoals angst en chaos. Voor de exposities in Veendam en Riga koos Tholen voor de culturele verbinding tussen twee werelden. De verbinding tussen het Veenkoloniaal Museum in  Veendam en het Mencendorfa Nams Museum in Riga. Twee instellingen die over en weer kunst transporteren, nu even belangrijk als het veen en het graan dat ooit tussen beide steden over zee werd vervoerd. Tholen brengt dit beeld terug in twee mensen die verbinding zoeken over een varensweg van 1800 kilometer. Twee mensen die kunst en cultuur transporteren. Over zee: de Klassieke Verbinding. 

Diane Brodie  Blauwestad, Nederland

De wens om anderen te laten zien en voelen wat Diane zelf ziet en ervaart, door beeld en niet door woorden, vormt de basis voor haar kunstenaarschap. Zij volgde de schildersopleiding aan de Klassieke Academie van 2011 tot 2017. 

Diane is geboren in Gateshead in Noord Engeland (1957).  Het bewustzijn van haar “roots” en de geschiedenis van haar voorouders is altijd sterk aanwezig geweest. Verhalen uit het verleden, soms mondeling en soms schriftelijk doorgegeven, bieden haar nu houvast voor haar schilderijen.  Schilderijen, die het antwoord zijn op vragen die eerder gesteld hadden moeten worden en die haar sturen in een wereld waar fantasie en feiten door elkaar lopen. Soms kan een onderwerp een eigen leven gaan leiden en zo ontstaan weer nieuwe verhalen. Het sleetse uiterlijk in sommige werken onderstreept het historische karakter.  

Voor de exposities in Veendam en Riga gaat Diane de zoektocht aan naar de eeuwenoude verbinding tussen Groningen en Riga, tussen west en oost. Mensen, historische feiten en museumstukken triggeren het verhaal van de schilderijen.  Foto’s, anecdotes, logboeken en liefdesbrieven zijn getuigen van de oude relaties, ontstaan door de internationale vaart op de Oostzee. 

1 Comments

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *